Brandattentat mot Teslas fabrikbygge utanför Berlin

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 maj 2021

Teslas bygge av en fabrik för bilar och batterier utanför Berlin fortsätter att skapa rubriker. Under natten mellan tisdag och onsdag uppstod en brand i en kabel som förser bygget med ström. Polisen var snabbt på plats och när de kopplade in säkerhetstjänsten för att undersöka saken pekade det mesta på att det inte handlade om en olycka eller tekniskt fel.

Nu har en vänsterradikal grupp tagit på sig ansvaret för branden och publicerat en sju sidor lång text på plattformen indymedia.org.

”Under natten mellan 25 och 26 maj 2021 kapade vi strömförsörjningen till byggarbetsplatsen för Teslas Gigafabrik i Grünheide utanför Berlin genom att sätta eld på sex kraftkablar”, skriver gruppen.

Om det verkligen är personerna bakom branden som också har publicerat texten är ännu oklart. Polisen hänvisar ändå till att den så kallade ”vulkangruppen” kan ligga bakom attentatet, en vänsterradikal gruppering i Berlin som tar namn från isländska vulkaner. De har tidigare utfört brandattentat mot infrastruktur i den tyska huvudstaden.

Gruppen riktar också kritik direkt mot Elon Musk, som beskrivs tillhöra ett ”kast av mänskligheten” som står för en ”aggressiv kapitalistisk teknologisk” vilja att härska över världen.

Men även elbilar i allmänhet verkar inte lika särskilt högt i kurs hos textens författare.  

”Produktionen av påstått ’rena, miljövänliga’ batteridrivna bilar är bara ännu ett bidrag till fortsatt förstörelse av planeten”, går det att läsa.

Gigafactory Berlin har blivit en långkörare i medierapporteringen ändå sedan planerna för den presenterades.

Till en början handlade rapporteringen främst om den snabba takten i byggandet. Sedan övergick det till att handla om protester från miljöorganisationer och det faktum att Tesla bygger på egen risk då de ännu inte fått något officiellt bygglov.

Planen var att produktionen skulle dra igång redan nu i sommar. Men trots att arbetet med Gigafactory Berlin fortskrider i snabb takt har produktionsstarten nu skjutits upp till senare i år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!