Stort intresse från investerare för Geelys nya elbilsmärke

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 aug 2021

Ibland går det fort i bilbranschen. Tiden som gick från att det började gå rykten om att Volvos ägare Geely planerade ett nytt elbilsmärke till att första modellen presenterades var bara några veckor.

Märket har fått namnet Zeekr som ska bli koncernens premiummärke och den förata modellen Zeekr 001 är designad i Göteborg enligt mottot ”Inga fler tråkiga elbilar”.

Företaget har genomfört sin första investeringsrunda som verkar ha övertygat flera intressenter att öppna sina plånböcker. Zeekr meddelar att de lyckats dra in 500 miljoner dollar, omkring 4,3 miljarder kronor.

Enligt branschtidningen Automotive News kommer pengarna kommer från en brokig skara av investerare. Det är bland annat Intel Capitol, investeringsavdelningen hos chipstillverkaren Intel, batteritillverkaren CATL, den kinesiska strömningstjänsten Bilibili samt gruvbrytniningsföretaget Cathay Fortune Corporation som tror på Zeekr och gått in med pengar.

Det är också alla företaget både har egna intressen i ett nytt elbilsmärke och kan bidra med kompetens eller material och tjänster för tillverkningen.

Modellen Zeekr 001 är tänkt att lanseras i Kina redan i år och ta upp kampen om kunder från framförallt Tesla, men även kinesiska Nio. Om och när märkert även lanseras i Europa är ännu oklart. Företaget har tidigare sagt att de ska undersöka möjligheterna att exporter sina kommande modeller, som beskrivs som ”Premium Electric Vehicles”, till andra marknader.

Ambitionsnivån är i alla fall hög och år 2025 vill Zeekr sälja 650 000 bilar per år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: