Supercharger tillval för Model 3 – och så ser Elon Musks demokrativision för Mars ut

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

3 jun 2016

Sex veckor till – sedan måste Tesla Model 3 vara färdig på papperet, meddelar elbilstillverkarens vd Elon Musk. Huruvida produktionen kommer att gå som på räls beror helt på underleverantörerna. Och han utlovar ett stort Model 3-evenemang under året.

Uttalandena under veckans Code Conference, en sammankomst där inflytelserika personer snackar teknik och hur den kommer att påverka våra liv, har fått stor uppmärksamhet trots att det inte direkt handlade om nyheter.

Musk bekräftade också att Supercharger inte ingår när man köper en Tesla Model 3. Tillgång till snabbladdarna är ett tillval, men det finns inga uppgifter om hur mycket det kommer att kosta. Musk säger att den ekonomiska ekvationen inte går ihop om köparna både får bilen och gratis laddning för under 35 000 dollar. Nyheten har fått stor uppmärksamhet, men är ingen nyhet. Tesla har alltid tagit betalt för möjligheten att ladda på superchargerstationerna. När Model S lanserades hade man detta som tillval (på 60 kWh-modellen – i de dyrare var det inbakat i priset). Priset man i Sverige fick betala då var 20 000 kronor. 20 000 kronor är med andra ord säkerligen inbakat i priset på Model X och S i dag också. 100 000 sålda bilar x 20 000 kronor är 2 miljarder kronor. Vilket torde har räckt för att bygga ut dagens nätverk. Att Model 3 kommer med samma typ av erbjudande är med andra ord ingen överraskning. Men överraskande var Elon Musks uppgifter om att man i framtiden kommer att kunna betala för varje laddning i stället för att köpa ett abonnemang med bilen.

Mest intressant var det när Musk talade om annat än elbilar och förarlösa fordon. Han tror till exempel att det är möjligt att vi i själva verket lever i en avancerad datorsimulation, alltså något i stil med den i ”Matrix”-filmerna.

Elon Musk fick även svara på frågor om hur en demokrati på Mars skulle se ut, och rekommenderade en direkt demokrati där lagar har ett bästföredatum och dessutom är lättare att avskaffa än klubba igenom:

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: