Svenska Einride ska elektrifiera transporter i Förenade Arabemiraten

Carl Undéhn

Carl Undéhn

31 maj 2023

Einride har kanske främst fått uppmärksamhet för sin självkörande lastbil T-Pod, som tidigare i år presenterades i en större version kallad Gen 2 Rigid Large. Men Einride utvecklar också systemet Saga som kopplar samman lastbilar för att optimera körsträckor och kapacitet. Styrkan ligger i att är Saga är utvecklat för eldrivna lastbilar från grunden. En fördel som nu väckt intresset för ett samarbete i Förenade Arabemiraten.

Einride meddelar att de tecknat ett samförståndsavtal med landets ministerium för energi och infrastruktur om att stå för tekniken för att öka elektrifieringen av landets transporter. I avtalet ingår bildandet av ett 55 mil långt transportnätverk som ska trafikeras av 2 000 eldrivna lastbilar och 200 självkörande lastbilar.

– Detta samarbete ligger helt i linje med vad Einride erbjuder – övergången till effektiv och hållbar transport som är helt elektrisk. Genom detta partnerskap kan vi visa hur hela regioner kan genomföra den övergången på ett smart och kostnadseffektivt sätt, säger Robert Falck som är vd och grundare på Einride.

Samarbetet inkluderar även laddinfrastruktur, i form av bygget av åtta laddstationer.  Även det är en bransch som Einride nu också sysslar med. Tidigare i år öppnade deras första av femton planerade laddstationer för lastbilar i Sverige.  

Det planerade transportnätverket i Förenade Arabemiraten kallas Falcon Rise Grid och sträcker sig från Abu Dhabi över Dubai till Sharja. Enligt en karta över sträckningen ser det även ut att innehålla en avstickare ut till ett industriområde i öknen. Grunden till nätverket blir mjukvaran Saga som övervakar transporterna för att optimera effektiviteten.

Falcon Rise Grid väntas stå klart inom fem år, men det nämns inte när arbetet med nätverket inleds.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: