Sverigepremiär för Hyundai Nexo – och för Sveriges nordligaste vätgasstation

Lotta Hedin

Lotta Hedin

11 jun 2019

Idag är det sverigepremiär för Hyundais bränslecellbil Nexo. Den första officiella visningen i Sverige sker i Umeå i samband med invigningen av Oazers tankstation för vätgas där.

Nexo som drivs med vätgas, har en räckvidd på 66,6 mil enligt WLTP och kommer enligt Hyundai finnas tillgänglig för omgående leverans i Sverige efter sommaren.

Priset startar på 849 900 kronor före klimatbonusen. Premiummodellen kostar 879 900.

Oazers vätgasstation i Umeå blir den femte i Sverige, och den första norr om Sandviken.
– Vi har testkört en period och nu vet vi att den fungerar i både minus tretti och plus tretti grader, säger Mikael Lindblad på Oazer.


Vätgasen tillverkas av vatten på plats vid stationen, med hundra procent grön el.
I nuläget tillverkas 10 kilo vätgas per dygn vid stationen, men det går att skala upp om efterfrågan skulle öka. Oazers affärsidé är just flyttbara och skalbara vätgasstationer som kan anpassas.

– Problemet är alltid hönan eller ägget: Ingen köper vätgasbilar om det inte finns tankstationer, och ingen investerar i tankstationer om det inte finns vätgasbilar. Med vår lösning kan till exempel kommuner eller företag som åkerier börja i liten skala och öka gradvis, eller flytta stationen till en annan plats senare, säger Mikael Lindblad på Oazer.

Priset för vätas är cirka 100 kr per kilo, och på ett kilo vätgas tar man sig cirka tio mil. Hyunday Nexos tank rymmer 6,6 kg vägas, och skulle alltså kosta cirka 660 kronor att fylla.

Vill du veta mer om Nexo och hur den är att köra? I februari testkörde vi Nexo i Norge. Testet hittar du i Elbilen nr 2 2019.

Mer om Oazers vätgasstationer finns att läsa i Elbilen nr 3 2018.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!