Sympatiåtgärd från SEKO: ingen service av Superchargers

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 feb 2024

Konflikten mellan IF Metall och Teslas verkstäder lättade nyligen något när det infördes en ”tillfällig dispens” för reparationer av bilar. Men nu höjs temperaturen igen när facket SEKO varslar om sympatiåtgärd. Den här gången något som kan drabba fler än Teslas kunder.

Från den 4:e mars kommer SEKO:s medlemmar inte utföra något arbete som gäller Teslas laddnätverk Superchargers. Det innebär att varken service, underhåll och etablering av nya laddstationer kommer genomföras. Förutom de som kör en bil från Tesla kan idag även andra märken ladda på omkring 80 procent av de 80 stationerna med 1.100 laddstolpar vid Teslas Superchargers i Sverige.

– Vi backar IF Metall i denna viktiga konflikt. Vi är inne i en viktig period för svensk fackföreningsrörelse och för den svenska modellen. Vi och våra medlemmar kommer att göra allt vi kan för att de anställda på Tesla ska få rättvisa villkor på jobbet, säger Sekos avtalssekreterare Ulrika Nilsson.

Bakgrunden till konflikten är att IF Metall vill att Tesla ska ingå kollektivavtal, vilket Tesla hittills vägrat. Sedan IF Metall inledde strejken har flera andra fackförbund infört sympatiåtgärder mot Tesla.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: