Tata Motors lanserar billig elbil för Indien

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 sep 2022

Elbilar är ännu ett ovanligt inslag på vägarna i Indien. Men med över en miljard invånare finns det stor potential att både sälja bilar och bidra till en omställning till eldrift. Tesla är till exempel sedan länge intresserade av att ge sig in i Indien och Fisker vill lansera sin första modell Ocean där nästa år.

Majoriteten av bilarna som säljs i Indien kostar under 150 000 kronor. Landets största biltillverkare Tata Motors presenterar därför nu ”folkelbilen” Tiago.EV som kostar från omräknat 115 000 kronor.

Elbilen bygger på förbränningsbilen Tiago som lanserades 2016 och erbjuds i två versioner. Medium Range har ett batteripaket på 19,2 kWh som ska ge en räckvidd på 25 mil. Någon elbilsraket är det inte tal om – Tata Motors anger effekten till beskedliga 61 hästkrafter.

Lite mer kraft är det Long Range-versionen som bjuder på 75 hästkrafter. Den har ett något större batteri på 24 kWh som ska ge en räckvidd på 31,5 mil.

Med det mindre batteriet kan bilen laddas hemma med som mest 3,3 kW, det större batteriet klarar 7,2 kW.

Snabbladdning ska också vara möjligt. Men det nämns inte med vilken effekt utan endast att ska ta under en timme att ladda till 80 procent.

Tata Motors erbjuder sedan tidigare den mindre elbilen Tigor EV och kompaktsuven Nexon EV. Fram till 2026 ska Tata Motors lansera tio eldrivna modeller.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: