Taxibolag satsar på fossilbränslefritt 2025

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

27 okt 2017

Tre stora taxibolag i Stockholm har som mål att senast 2025 ha en fossilbränslefri fordonsflotta. Taxi Stockholm, som sedan tidigare har Tesla Model S i sitt garage, har därför skaffat ytterligare 30 elbilar.
– För taxibranschen är nyckeln till att minska miljöpåverkan valet av vilken bil man kört, säger Johan Lagerhäll, vd för Taxi Stockholm.
– För att ta vårt ansvar för att sänka utsläppen och har vi därför köpt in trettio elbilar av märket Renault Zoe. Det är en mindre bil som kommer att fungera i många men inte alla kundsituationer. Det är ett sätt att utmana våra kunders och vår egen uppfattning om vad som är en taxibil när det gäller storlek och kapacitet.
Lagerhäll är dock kritisk mot laddinfrastrukturen och säger att fler laddstationer behövs för att omställningen ska gå smidigt.
Trafikborgarrådet i Stockholm, Daniel Helldén (MP), lovar bättring.
– Tillsammans med vår satsning på laddgator har förutsättningarna klart förbättrats för denna typ av investeringar men självklart måste vi intensifiera utbyggnaden. Mellan 15 000 och 25 000 publika laddplatser kommer att behövas i Stockholm till 2030, för att klara Trafikverkets elbilsprognoser.
Samtidigt som vanliga personbilar mestadels kör kortare sträckor är den dagliga körsträckan för taxibilar betydligt längre. Tekniken måste därför förbättras för att underlätta omställningen inom taxinäringen, säger Fredrick Scholander, miljöansvarig på Sverigetaxi, till SVT Nyheter.
– En taxi kör i snitt 50 mil om dagen, så det måste finnas elbilar som kan köra långt innan de måste laddas. Och det måste gå fort, för en taxibil som står still kostar pengar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: