Tesla bjuder grannar på höstmarknad vid Giga Berlin

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 okt 2021

Teslas europeiska fabrik utanför Berlin är i princip färdig och nu väntar tillverkaren bara på de sista tillstånden för att kunna dra igång produktionen. Det vänta ske innan årets slut och då börjar Model Y rulla av banden vid Gigafactory Berlin.

Vägen dit har gått i rekordfart och fabriken har vuxit fram på ett och ett halvt år. Men vägen har också kantats av protester och stämningar från miljöorganisationer som periodvis har stoppat bygget.
För att komma på god fot med befolkningen i området Grünheide utanför Berlin där fabriken står bjöd Tesla i helgen in till höstmarknad – eller County Fair, som festen kallades.

Ett enormt pariserhjul hade satts upp, dj:s spelade musik och foodtrucks stod för gratis mat. Besökarna fick också inblickar i tillverkningen och Tesla var förvånansvärt öppna med att visa det mesta.
Tyska medier citerar bland annat en besökare som till vardags arbetar vid Mercedes fabrik i närheten som var förvånande över att det inte fanns något fotoförbud och vad han fick se.

-Jag kan här se detaljer som i normala fall hålls hemliga och som inte skulle visas hos oss, sa han till tidningen Berliner Morgenpost.

Tesla har mycket att vinna på att släppa på hemlighetsmakeriet. Med öppenhet kan de möta kritikernas argument genom att visa hur produktionen går till. En av de häftigaste striderna kring Gigafactory Berlin handlar om förbrukningen av vatten som lokala miljöorganisationer menar är alldeles för hög för regionen.

Men nu visade Tesla stolt upp vad de kallar världens mest moderna lackverkstad. Där behövs 640 liter vatten per bil och enligt Tesla används 2 200 liter totalt vid tillverkningen av en Model Y, mindre än branschgenomsnittet på 3 000 liter.

Teslas vd Elon Musk var på plats och bekräftade återigen att produktionen ska komma igång i år. Till en början ska det tillverkas 5 000 Model Y i veckan, en siffra som sedan ska öka till 10 000 bilar i veckan, sa Elon Musk.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: