Tesla erbjuder självkörning som prenumeration

Lotta Hedin

Lotta Hedin

21 dec 2020

Inom kort kommer det bli möjligt att prenumerera månadsvis på mjukvaran för Teslas totala självkörningspaket, FSD ( Full Self-Driving). Företagets vd Elon Musk har bekräftat att ett prenumerationsalternativ kommer finnas tillgängligt ”tidigt 2021”.

Möjligheten till full självkörning har under en längre tid funnits som tillval för den som köpt en Tesla, med löfte om att funktionen ska komma att aktiveras fullt ut längre fram. För närvarande kostar tillvalet 77 700 kronor.

Under hösten har Tesla låtit ett begränsat antal vanliga förare i USA testa en betaversion av av den senaste total självkörningsfunktionen i vanlig trafik. Med den kan bilen själv hantera korsningar, trafikljus, filbyten, navigera runt andra fordon med mera.

Musk understryker att det ekonomiskt sett kommer vara mer fördelaktigt att köpa paketet, som han menar är en ”investering i framtiden”. När paketet utvecklas kommer fler funktioner att läggas till, och tillvalet öka i värde, menar Tesla.

För vissa kunder, till exempel de som leasar sina bilar, kan det dock vara intressant att prenumerera på funktionen under en tid.

Allt fler biltillverkare erbjuder liknande möjligheter att prenumerera på tillval och betala månadsvis. Till exempel erbjuder Porsche månadprenumerarion för ökad grad av förarassistans och funktioner för att maximera räckvidd.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!