Tesla får miljardstöd från bland annat Sverige för batteritillverkning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 sep 2021

När Teslas chef Elon Musk avslöjade att företagets europeiska fabrik ska byggas utanför Berlin var det från början endast tal om att tillverka bilar.

Väldigt många bilar dessutom, redan innan första spadtaget hade tagits sattes målet på en årsproduktion av 500 000 bilar där.

Senare stod det även klart att Tesla bygger ytterligare en fabrik för tillverkning av batterier. Och det är en utökning där Tesla har kan dra nytta av EU:s satsning på etablerandet av europeiska batterifabriker.

Totalt 1,1 miljarder euro, omkring elva miljarder kronor, kan Tesla räkna med att få i stöd från olika tyska och europeiska investeringsfonder. En summa som dessutom kan komma att öka. Från tyskt håll heter det nämligen att det ännu inte finns någon ”slutgiltlig siffra” för stödet som Tesla ska få för sin batterifabrik.

Enligt beräkningar kostar etableringen av vad Elon Musk kallar ”världens största batterifabrik” fem miljarder Euro. Omkring en femtedel av den summan behöver alltså Tesla inte stå för själv.

Pengarna kommer bland annat från projektet European Battery Innovation där Sverige och ytterligare elva medlemsländer bidrar med totalt 2,9 miljarder Euro för investeringar kring batteriteknik och tillverkning.

Enligt uppgift vill Tesla tillverka sitt nyutvecklade batteri kallat 4680 i fabriken utanför Berlin. Det kommer då hamna i Model Y för den europeiska marknaden som ska tillverkas i fabriken. Tanken var att produktionen av bilar skulle börja i juli i år, men starten har skjutits upp på grund av förseningar vid bygget, som ändå har gått fram i en rasande fart.

Enligt Tesla ska tillverkningen av Model Y komma i gång innan årets slut. När också tillverkningen av batterierna börjar är ännu oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!