Tesla fördubblar laddhastigheten på Model 3 – 12 mil på fem minuter

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

7 mar 2019

I natt presenterade Tesla sin nästa generation supercharger, som de kallar V3. Den kan ladda med upp till 250 kW, vilket innebär en halvering av laddtiden. Till en början är det endast Model 3 som kan ta så hög effekt. Och 250 kW är endast för Long Range-modellerna, hur hög effekt de andra modellerna med mindre batterier kan ta kommunicerade inte företaget.

Med den nya laddningen kommer tiden vid superchargern att halveras. Enligt Tesla kommer snittet att landa på cirka 15 minuter, vilket kommer att vara tillräckligt för att ta sig till nästa supercharger. På fem minuter ska man får 12 mils räckvidd. Det här innebär att dubbelt så många bilar kan ladda på laddstaionerna, genomströmningen ökar vilket är viktigt då mängden bilar som ska ladda ökar dramatiskt med lanseringen av Model 3.

Model S och X kommer att få vänta med snabbare laddning, och det är oklart hur hög förbättring dessa två modeller får. Även om S och X har battericeller med ett äldre format, de så kallade 18560-cellerna (Model 3:s celler kallas 2170 – ett mått på formatet) kan kemin i Model S och X celler ha ändrats för att klara högre belastning.

En annan nyhet var att de nuvarande superchargers som är begränsade till 120 kW, ska uppgraderas så att de kan ge 145 kW.

Trots effekten på 250 kW kommer laddkabeln att bli tunnare, då Tesla går över till vattenkylda kablar.

Sammanfattning av de nya V3-stationerna:

* Laddningen peakar på 250 kW.
* Model 3 blir först ut, S och X dröjer.
* Första stationerna öppnar nästa kvartal.
* Första stationerna i Europa öppnar först i slutet av året.
* Uppgradering av nuvarande superchargerstationer till 145 kW inom en snar framtid.
* På de nya superchargerstationerna ska inte laddeffekten sjunka om någon ställer sig bredvid, som de nuvarande gör.

Tesla lanserar även en ny mjukvara som kallas “On-Route Battery Warmup”. När föraren navigerar till en supercharger värms batteriet upp till en optimal temperatur, så när föraren laddar så ska laddningen gå 25 procent snabbare.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!