Tesla fortsätter på inslagen rekordväg

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 apr 2021

När Tesla presenterar siffrorna för det första kvartalet 2021 visar det på fortsatt vinst och nytt leveransrekord. Därmed gör företaget vinst för det sjunde kvartalet i rad sedan det tredje kvartalet 2019.

Leveranserna av bilar slutade på 184 800 stycken vilket är nästan 100 000 fler jämfört med första kvartalet 2020. Siffrorna är dock något missvisande, eftersom coronapandemin ledde till en kraftig minskning av leveranser under första kvartalet 2020 som landade på 88 400 exemplar.

Men oavsett det så innebär det att Tesla slog nytt leveransrekord under årets första kvartal.

Av dessa var nästan alla, 182 780 stycken, Model 3 och Model Y. Tillverkningen av de uppdaterade versionerna av Model S och Model X har ännu inte kommit igång. Leveranser av nya Model S är planerade till maj och nya Model X efter sommaren.

Siffrorna för januari till mars i år visar även 438 miljoner dollar i vinst, nästan 3,7 miljarder kronor. Det är betydligt mer än det förra rekordet på 331 miljoner dollar, eller 2,7 miljarder kronor, från tredje kvartalet 2020.

Dessutom lyckades man göra en högre vinst trots lägre omsättning jämfört med den senaste kvartalsräkningen i slutet på förra året. En inte helt oviktig del av vinsten beror också på försäljning av utsläppsrätter till andra tillverkare, något som Tesla kunde dra in 518 miljoner dollar, över 4,3 miljarder kronor, på under årets första kvartal.

Men även minskade produktionskostnader gör att Tesla kan tjäna mer pengar per såld bil. Framförallt försäljningen i Kina går kraftigt framåt och produktionen av Model Y i fabriken i Shanghai ökar. Under presentationen sa Elon Musk att det inte är omöjligt att Model Y blir världens mest sålda bil 2022.

Men det finns även en del grus i maskineriet. Den nya europeiska fabriken Gigafactory Berlin utanför den tyska huvudstaden växer fram i ett rasande tempo. Men nu ser det ut som att Tesla var lite väl optimistiska med planerna att kunna dra igång produktionen redan i sommar.

Nu anger Tesla att tillverkningen där och leveranser från fabriken ska börja i slutet av 2021.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: