Tesla Model S_2021_Foto_Tesla

Tesla går med vinst och uppdaterar Model S och X

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 jan 2021

När Tesla presenterade rapporten för det avslutande fjärde kvartalet 2020 var det starka siffror som visades. Med en omsättning på 10,74 miljarder dollar innebar det fjärde kvartalet ett nytt rekord för tillverkaren. 2020 innebar också första året som företaget gjorde vinst på helåret.

Tesla är därmed en av få ljusglimtar i bilvärlden under krisåret 2020. Volvo, BMW, Mercedes, Volkswagen och de flesta andra rapporterade alla minskad försäljning. Tesla var däremot ytterst nära att nå målet på en halv miljon sålda bilar.

Den totala produktionen övergick dock siffran och landade på 509 737. En stor förklaring till ökningen hittas ligger i att produktionen i Gigafactory 3 i Shanghai kommit igång med en tillverkning på bland annat 5 000 Model 3 i veckan. En del av de kinattillverkade Model 3 skeppas också till både Europa och USA.

Ändå sjönk Teslas aktie, vars värde har femdubblats på ett år, med 7 % på börsen. Orsaken var att analytiker hade räknat med ännu bättre siffror.

Vid sidan av alla siffror meddelade Tesla också att Model S och Model X båda nu får den uppdatering som det länge spekulerats kring.

Tesla Model S_Interior2021_Foto_Tesla

Enligt Tesla får de en ny förbättrad drivlina och en designuppdatering. Den märks främst på insidan och mest iögonfallande är den fyrkantiga formen på den nya ratten.

Ytterligare förändring är att Model S och Model X får en liggande skärm som i Model 3 samt en ny tredje skärm för passagerare bak. Mediesystemet ska klara tio teraflops i sekunden, något som talar för nya spelupplevelser.

Toppversionen Performance ersätts nu med Plaid för både Model S och Model X. Istället för två får de nu tre motorer som enligt Tesla ger en effekt på hela 1020 hästkrafter. Som resultat av det klarar Model S Plaid 0-100 på 2,1 sekunder, Model X på 2,6. Modellerna kan beställas nu, men leverans är planerad först till september.

Tesla Model S_Interior2021-02_Foto_Tesla

Tesla satte inget officiellt mål för 2021, men säger att man vill öka volymerna med 50 % årligen. ”Vissa år växer man kanske snabbare –  och 2021 kan bli ett sådant år” meddelades.

Förväntningarna har därför redan trissats upp och analytiker tror att Tesla kommer ha som målsättning att producera över 750 000 bilar under 2021.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: