Tesla miljardsatsar på tillverkning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 jul 2022

Teslas vd Elon Musk har uttryckt oro för den framtida utvecklingen. I ett mail som skickades till höga chefer inom Tesla i början av sommaren skrev han att han hade ”super bad feeling” kring den ekonomiska utvecklingen.

Men det verkar inte vara något som hindrar Tesla från att satsa framåt. Enligt dokument som lämnats in till den amerikanska finansinspektionen SEC ska Tesla investera mellan 6 och 8 miljarder dollar årligen de närmsta två åren.

Tidigare hette det att tillverkaren planerade investeringar på mellan 5 och 7 miljarder dollar.

Pengarna ska gå till att öka produktionen i de två nya fabrikerna i Tyskland och Texas. Fabriken utanför Berlin har till exempel varit stängd under två veckor i juli för förbättringar som ska öka effektiviteten där.

Snart kommer fler bilar från Giga Berlin

Från oktober i år beräknas produktionstakten vara uppe i 3 000 bilar i veckan. Nu ska även en produktionslina vara förberedd för tillverkning av Model Y med så kallade ”strukturella batteripaket”. Battericellerna placeras då inte i moduler utan batteripaketet utgör i stället en del av bilens struktur. Det betyder också att Model Y tillverkade i Berlin för den europeiska marknaden kommer få Teslas nya battericell 4680.

Just bristen på batterier i Tyskland och Texas har blivit en flaskhals vid tillverkningen. De ökade investeringarna ska därför även gå till att skruva upp takten i batteritillvekrningen, samt en ny generation av energilagringen ”Megapack”.

Vid årsskiftet räknar Tesla med att kunna bygga 5 000 bilar i veckan i både Texas och Tyskland. Det betyder en årsproduktion på 260 000 bilar – vilket är hälften av den beräknade kapaciteten på en halv miljon bilar om året från varje fabrik.

Men även det målet räknar Tesla med att kunna uppnå vid slutet av 2023.  

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: