Tesla och facket återupptar förhandlingar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

31 okt 2023

I fredags gjorde fackföreningen IF Metall verklighet av sitt hot om strejk mot Tesla. 130 anställda vid Teslas verkstäder i sju städer togs då ut i strejk. Bakgrunden till konflikten är att Tesla vägrat ingå kollektivavtal.

Enligt IF Metall har de försökt få till ett sådant med Tesla under fem års tid utan framgång. Men nu meddelar bland annat Sveriges Radio att parterna ska mötas för förhandlingar imorgon, onsdag 1:a november.

Samtidigt höjer IF Metall insatsen och varslar om strejk vid ytterligare fyra verkstäder som utför service för bilar från Tesla. Redan när strejken vid Teslas verkstäder inleddes förra veckan varslades om utökad strejk vid 17 andra verkstäder från och med 3:e november.

– Vi har upptäckt att vi har missat några stycken som man skulle kunna lägga ut verksamhet på. Så nu gäller det fyra verkstäder till, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till Dagens Arbete.

Strejkvarselt för de fyra verkstäder som nu har lagts till gäller från den 10:e november. Vilken påverkan den nuvarande strejken har för verksamheten vid Teslas verkstäder och hur många som deltar är oklart.

Inte heller i andra länder där Tesla är verksam har företaget ingått något liknande avtal med fackföreningar där. Konflikten mellan Tesla och IF Metall i Sverige får därför internationellt från fackföreningar i andra länder.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!