Tesla öppnar superchargerstation i Sälenfjällen

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

19 feb 2021

Idag öppnar Tesla en Supercharger i Sälen för att avlasta Supercharger-stationerna i området under de stora resdagarna till Dalafjällen. Målet är att ge minimera risken att det uppstår laddköer under de stora stugbytardagarna.

”Eftersom det har varit svårt att planera för behovet under de rådande omständigheterna har Tesla snabbt arbetat fram denna lösning”, skriver Tesla i ett pressmeddelande.

Fyra V2-Superchargers med cirka 110 kW finns nu på plats i Lindvallen, utanför ICA, i Sälenfjällen. Lösningen ska göra det möjligt för alla Tesla-ägare som kör till Dalafjällen från väst- och östkusten att ladda i Borlänge och Torsby och därefter köra direkt till Sälen, utan att passera Mora Supercharger.  

Bilens touchscreen kommer att indikera när Lindvallens Supercharger har öppnat. Vid stationerna i Borlänge och Torsby kan bilens navigationssystem räkna ut hur många kWh bilen behöver ladda för att därefter sätta kurs direkt mot fjälldestinationen och den nya Supercharger-stationen i Lindvallen.

Ett liknande grepp gjordes under fjällsemestersäsongen för två år sedan. Då installerade Tesla fler mobila Superchargers i Mora. Den nya stationen i Lindvallen ska däremot bli permanent, men Tesla säger att dagens utrustning kan komma att förändras.

I Teslas expansionsplaner av det svenska Supercharger-nätverket finns en ny Supercharger i området kring Malung med. Ambitionen är att öppna lagom till kommande vintersäsong.

Tesla fortsätter att utöka kapaciteten på stationer och laddare i takt  med att bilparken växer. Nyligen meddelade Tesla tillväxtambitioner för Supercharger-nätverket 2021 med omkring 800 nya Supercharger-stationer i Europa. I Sverige planerar Tesla att öppna 21 nya Supercharger-stationer i år, vilket är en utbredning med närmare 50 procent.

Under en testperiod som syftar till att undersöka om Supercharger-nätet kan utnyttjas mer effektivt är det 50 procent lägre pris för Supercharging för alla Tesla-ägare som reser under följande dagar under Sportloven:

Lördagar 20, 27 februari och 6 mars

Måndagar 22 februari, 1 och 8 mars 

Idag finns 484 Superchargers i Sverige, fördelade på 43 stationer. Sedan oktober 2020 har merparten av alla nya Superchargers som Tesla har byggt varit den tredje generationens laddare, så kallade V3 Superchargers, som ger laddningshastigheter på upp till 250 kW. 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!