Annons:

Tesla pressar konkurrensen med nya Model 3 Long Range

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 okt 2024

Tesla börjar nu sälja en ny Long range-version av bakhjulsdrivna Model 3. Med en räckvidd på 70,2 mil tar sig nya Model 3 Long Range RWD nästan 19 mil längre på en laddning än den bakhjulsdrivna instegsversionen av Model 3. Prispåslaget för de extra milen är 55.000 kronor och Model 3 Long Range RWD går att beställa nu från 539.990 kronor med leverans i november.

Den som velat ha en elbil med jämförbar räckvidd har hittills fått titta på Volkswagen ID.7 Pro S med det större batteriet från 668.900 kronor eller Mercedes EQS 350 från 899.000 kronor.

Den långa räckvidden är en enligt Tesla resultatet av ökad effektivitet hos den redan innan effektiva drivlinan hos Model 3. Med en förbrukning på 1,25 kWh per mil är den nya versionen Teslas mest effektiva bil hittills. Som jämförelse lyfter Tesla att nya Model 3 Long Range RWD vid en kilometers körning förbrukar samma energi som krävs för att tillaga en fryst måltid i en mikrovågsugn.

Det verkar inte heller som att Tesla har skruvat ned motorns effekt för att öka räckvidden. Long range-versionen gör 0-100 km/h på 5,2 sekunder, jämfört med 6,1 sekunder för bakhjulsdrivna Model 3 med kortare räckvidd, och topphastigheten är samma på 201 km/h.

I övrigt kommer Model 3 Long Range RWD med samma utrustning som infördes med uppdateringen av modellen förra hösten. Det innebär bland annat en omarbetad design på karossen och bättre material på insidan som är tystare än tidigare tack vare mer isolering och akustikglas.

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!