Tesla släpper detaljer kring lastbilen Semi inför lanseringen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 aug 2022

Teslas lastbil Semi visades upp redan 2017 och planen var att den redan skulle vara ute och rulla på vägarna.
Men produktionen har skjutits upp av flera anledningar. Bland annat har efterfrågan på Teslas aktuella modeller varit stor och avgörande för tillverkning av Semi är Teslas nya battericell 4680 som har försenats. 

Men redan i år ska de första exemplaren levereras till kund. Inför det släpper Tesla nu mer detaljer kring lastbilen

Som tidigare sagts erbjuda den med batteripaket för antingen 48 eller 80 mils räckvidd. Med den specialutvecklade laddaren Tesla Semi Charger ska det gå att ladda batteriet till 70 procents kapacitet på 30 minuter. 

Tidigare hette det att Semi skulle drivas av fyra elmotorer. Det har nu ändrats till tre stycken. Men accelerationen anges fortfarande till 20 sekunder för att ta sig från 0-100 km/h. 

Intresset för lastbilen ska enligt Tesla vara stort i USA, där den lanseras först, men också i Europa. Så stort att det för tillfället inte går att lägga en beställning på Semi. 

Till en början kommer endast versionen med 80 mils räckvidd att finnas tillgänglig. Enligt Tesla kommer Semi ha betydligt lägre driftkostnader än en jämförbar dieseldriven lastbil. Som exempel nämns att transportföretag kan spara 200 000 dollar under de första tre åren genom att slippa tanka diesel.

När Tesla Semi kommer till Sverige och vad priset blir är ännu oklart. 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: