Tesla slår nya rekord för omsättning och vinst – igen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 apr 2022

Från januari till slutet av mars rapporteras en omsättning på 18,76 miljarder dollar. Majoriteten av det – 16,86 miljarder – utgjordes av tillverkningen av bilar. För ett år sedan lågomsättningen på 10,39 miljarder dollar.

Även kvartalsvinsten fortsätter att öka och under årets första tre månader slogs ytterligare ett rekord – och det med råge.

Vinsten under årets första kvartal uppgick till 3,32 miljarder dollar. Det är en ökning med en miljard dollar jämfört med det senaste rekordet på 2,32 miljarder från förra kvartalet.

Men siffrorna hade antagligen kunnat vara ännu högre. Teslas fabrik i Shanghai, som har blivit navet för tillverkarens globala försäljning, har delvis stått still i mars. Orsaken är att kinesiska myndigheter beordrat en total nedstängning av 26-miljonersstaden.

Bakom omsättning och vinst döljer sig naturligtvis en hel del sålda bilar. Redan i början av april meddelade Tesla att de levererade 310 048 bilar från sina fabriker i USA, Kina och Tyskland mellan januari och mars. Också det var en ökning från den förra toppnoteringen med 308 600 levererade bilar under förra årets sista tre månader.

Tillverkningen minskade däremot något till 305 407 bilar. Det berodde enligt Tesla främst på stoppet av fabriken i Shanghai. Hittills har Tesla klarat sig bättre än de flesta andra tillverkare under den rådande bristen på halvledare.

Hur stoppet i Shanghai påverkar siffrorna för nästa kvartal återstår att se. Tillverkningen är nu igång, men i mer långsam takt än tidigare. Häromdagen rapporterade också branschtidningen Automobilwoche att det för tillfället tillverkas endast 350 bilar i veckan i den nya fabriken utanför Berlin.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: