Tesla slutar ta emot betalningar i Bitcoin

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 maj 2021

Teslas vd Elon Musk brukar i sedvanlig ordning komma med oväntade utspel med jämna mellanrum. I februari meddelades att Tesla skulle börja godkänna betalningar genom den högst spekulativa kryptovalutan Bitcoin. Händelsen höjde många ögonbryn runt om i världen. Var detta steget som äntligen skulle legitimera den dopade valutan? Eller var det ett djärvt och dumdristigt drag av en girig entreprenör som helt försummat utsläppen som uppstår vid framställningen av Bitcoins?

Elon Musk har med sitt Twitterkonto flera gånger lyckats påverka världsmarknaden på ett sätt som närmast kan jämföras med den före detta amerikanske presidenten Donald Trump och hans tirader med sin smartphone.
Bland annat lyckades Elin Musk genom ett inlägg på Twitter skicka skämtvalutan Dogecoin som en raket på börsen, med en ökning på 12 000 % sedan januari.
Kort därefter bidrog han till att sänka valutans värde genom ett framträdande i tv.

Teslas och Elon Musks intresse för kryptovalutor har även fått kritik från flera miljöorganisationer. Både beslutet att acceptera Bitcoin som betalning samt att investera delar av Teslas tillgängliga kapital i kryptovalutan ansågs gå emot företagets tidigare retorik om en grön framtid.

Orsaken är att framställningen av Bitcoins, så kallad ”brytning”, är att en energikrävande process. Därtill har ”brytning” av nya bitcoins har blivit rn industri, som precis som alla andra industrier är konkurrensutsatt och därmed prisdrivet. I praktiken innebär det att det sker där energi är billig, vilket ofta innebär utsläpp av koldioxid från bland annat kolkraft.

Kritiken tycks ha gett effekt för i förra veckan meddelades att Tesla slutar att ta emot betalningar i Bitcoin. Orsaken angavs vara avtrycket på miljön vid framställningen av kryptovalutor.
Det återstår att se om det även innebär slutet för Teslas spekulationer med kryptovalutor och hur det påverkat företagets varumärke.

Text: Sigge Dackevall

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: