QuantumScape_tray-scaled_Foto_QuantumScape

QuantumScapes solid state-celler överträffar förväntningar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 jan 2024

Vid förra årsskiftet började den amerikanske batteriutvecklaren QuantumScape att leverera prototyper av solid state-batterier för tester till samarbetspartnern och investeraren Volkswagen. Nu, ett år senare, meddelas lite uppgifter från testerna som visar på lovande resultat.

”Kraven överträffades”, skriver Volkswagens dotterbolag PowerCo, som håller i tillverkning av batterier och energilösningar. Efter 1.000 laddcykler visade sig solid state-cellerna från QuantumScape ha kvar 95 procents kapacitet. Något som enligt PowerCo kan översättas till att en elbil med en WLTP-räckvidd på mellan 50 och 60 mil kan köra 50.000 mil utan nämnvärd räckviddsförlust.

– Detta är mycket lovande testresultat och en milstolpe på vägen mot serietillverkning av solid state-celler, säger Frank Blome som är vd för PowerCo.

Testerna genomfördes vid Volkswagens battericenter i Salzgitter, där det nu byggs en batterifabrik.

Resultatet visar att cellerna från QuantumScape står sig betydligt bättre än de förväntade standardmålen inom branschen. De förutsätter att cellerna ska tappa max 20 procent kapacitet efter 700 laddcykler.

Testerna genomfördes vid Volkswagens battericenter i tyska Salzgitter och pågick under flera månader. Cellerna som användes är uppbyggd av 24 lager, vilket ska vara samma konstruktion som planeras att använda vid storskalig tillverkning. Intressant är att PowerCo skriver att solid state-cellerna är möjliga att använda till det ”enhetsbatteri” som företaget utvecklat för Volkswagenkoncernens volymmodeller.  

Solid state-batterier använder sig av en fast i stället för flytande elektrolyt. Med det är det möjligt att tillverka elbilar med både betydligt längre räckvidd och kortare laddtider än idag. Dessutom anses solid state-batterier vara säkrare än dagens batterier.

Men ännu har ingen tillverkare lyckats få till lönsamhet i storskalig tillverkning av solid state-batterier. I USA ses förutom QuantumScape också utvecklaren Solid Power som en lovande aktör inom solid state-batterier, med investeringar från både Ford och BMW. Även Nissan och Toyota satsar stort på utveckling av batterier med fast elektrolyt och vill inleda storskalig tillverkning av det kring 2028.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!