Tidsplan spikad – då kommer BYD:s elbilar från Ungern

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 feb 2024

Som en del av kinesiska BYD:s expansion i Europa har det meddelats planer på inte bara en utan två fabriker här. Strax innan jul förra året stod det klart att i alla fall den ena av dem hamnar i Ungern. Sedan tidigare har BYD tillverkning av eldrivna bussar i landet, men nu ska det byggas en ny fabrik för elbilar och laddhybrider vid staden Szeged.

När det stod klart innan jul nämndes en årskapacitet på upp till 200.000 bilar, men ingen tidsplan för det. Nu får vi veta att de första BYD-modellerna från Ungern ska börja rulla av bandet om tre år.

”Detta är en viktig milstolpe för den banbrytande biltillverkaren som fortsätter att driva sin verksamhet inom elfordon i Europa”, skriver BYD i ett uttalande. BYD blir därmed den första kinesiska tillverkaren som öppnar en bilfabrik i Europa. Att valet föll på just Ungern beror inte enbart på att BYD redan har tillverkning där.

Sedan en tid har landet lockat flera kinesiska investeringar kring tillvekrning av komponenter för elbilar. NIO har redan sin europeiska fabrik för deras stationer för batteribyten där. Och världens största batteritillverkare CATL ska bygga en jättefabrik i landet med en planerad årskapacitet på 100 GWh.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!