Tillverkarna betalar när tysk klimatbonus slopas

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 dec 2023

I helgen avskaffades klimatbonusen för elbilar i Tyskland över en natt. Något som påminde om när bonusen försvann här i Sverige förra hösten.

Sverige är visserligen en viktig marknad för elbilar, men när det kommer till rena volymer är det svårt att mäta sig mot den tyska marknaden. Det blir nu tydligt när flera biltillverkare meddelat att de går in och täcker upp för den borttagna klimatbonusen i Tyskland, som totalt kan uppgå till 6.750 euro.

Jättekoncernen Stellantis, med märken som Citroën, Firat, Opel, Peugeot och Jeep var först ut med att lova sina kunder att helt täcka kostnaderna för bilar som beställs fram tills årsskiftet. Efter det kommer de erbjuda en egen klimatbonus med en lägre summa för bilar som beställs fram tills sista februari.

Kia erbjuder däremot en summa motsvarande hela klimatbonusen för bilar som beställs fram till sista mars. Även Mercedes och Audi tar på sig kostnaden, men då endast för bilar som registreras innan sista december i år.

Detsamma gäller för bilar från Tesla, Toyota och Lexus. Från Volvo kommer beskedet att de skjuter till en tredjedel av den statliga klimatbonusen för bilar som registreras innan årsskiftet, alltså 1.500 euro.

Den stora frågan var hur stora Volkswagen skulle ställa sig i frågan. Efter att de först varit tysta kom idag beskedet att också Volkswagen kommer erbjuda 4.500 euro rabatt för elbilar i ID-familjen som registreras in före den sista mars.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: