Tillverkningen av solcellsbilen Lightyear 0 läggs ned – vill fokusera på billigare modell

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 jan 2023

Det finns många elbilsprojekt som har lagts ned innan de kommit i produktion. Ett undantag är nederländska Lightyear. I slutet av förra året startade tillverkningen av deras solcellsbil Lightyear 0 hos finska Valmet. Lightyear 0 har imponerat med sin effektiva teknik och solcellerna i karossen som ger bilen en räckvidd på 62,2 mil med ett förhållandevis litet batteri på 60 kWh.

Nu, knappt två månader senare, läggs tillverkningen ned.

– Tyvärr var vi tvungna att fatta detta beslut. Hela processen med att utveckla Lightyear 0 har gett vårt företag många värdefulla lärdomar under de senaste åren. Vi lägger nu all vår energi på att bygga Lightyear 2 för att göra det tillgängligt för kunderna i tid, säger Lightyears vd Lex Hoefsloot i ett uttalande.

Förserieexemplar av Lightyear 0 hos finska Valmet.

Med Lightyear 2 vill det nederländska företaget lansera en mindre modell med samma teknik som hos Lightyear 0 – till ett betydligt lägre pris.

Lighytear 0 gick att beställa för 250 000 Euro, omkring 2,7 miljoner kronor. Med Lightyear 2 siktar de däremot på ett pris från 40 000 Euro, omkring 440 000 kronor.

Beslutet att lägga ned tillverkningen kommer oväntat och väcker en del frågetecken. Hur många exemplar av Lightyear 0 som hittills har hunnit tillverkas nämns inte. Vad som händer med de som har beställt en bil är också oklart.

Någon exakt orsak till produktionsstoppet ges inte, Lightyear talar endast om att de som företag står inför utmaningar. De ska också ha lämnat in en ansökan till domstol om att avbryta alla betalningar rörande tillverkningen av Lightyear 0.

Lightyear 2 ska få teknik från sitt större syskon Lightyear 0.

Frågan är alltså om Lightyear har eller kan få in det kapital som krävs för att driva vidare projektet med Lightyear 2.

Intresse för modellen finns det i alla fall. Under elektronikmässan CES i Las Vegas tidigare i år visades de första, halvt dolda bilderna på Lightyear 2. Sedan dess ska omkring 40 000 personer ha anvält intresse för bilen. Sedan tidigare har också leasingbolaget Arval förbeställt 10 000 exemplar av Lightyear 2.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: