Tjänster från Google i Mercedes infotainmentsystem

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 feb 2023

Under ledning av svenske Magnus Östberg utvecklar Mercedes ett nytt och eget operativsystem för kommande modeller. Den första fullständiga versionen, MB.OS 1.0, väntas finnas i Mercedes bilar från 2025.

Systemet ska göra bilarna både smartare och roligare. Ett mål med MB.OS är enligt Magnus Östberg att bilarna med en Lidarradar och teknik från Luminar – samma som Volvo använder – ska vara självkörande i nivå 3 och upp till 130 km/h.

Men även om Mecedes utvecklar det på egen hand integreras även de stora techjättarna i systemet.

– Vi bjuder in endast de allra bästa partnerna för att förbättra vårt operativsystem och för att öka kundupplevelsen för Mercedes-Benz kunder, säger Mercedes svenske chef Ola Källenius.

Ett samarbete med Apple och deras musiktjänst Apple Music presenterades redan under förra hösten. Tillsammans med ett Dolby Atmos-ljudsystem ska den nya elsuven EQE SUV med det överträffa ljudupplevelsen du kan få hemma i vardagsrummet är tanken.

Nu presenteras nyheten att även Google kommer finnas med i MB.OS – till en början i alla fall delvis.

En app för att kolla på YouTube och data över platser från från Google Maps kommer integreras i systemet för att kunna söka efter ”200 miljoner företag och platser runt om i världen, inklusive öppettider, foton, betyg och recensioner”, enligt Mercedes.

Tjänsten, som kallas ”Place Details”, ska finnas tillgänglig i alla bilar med senaste geerationen av infotainmentsystemet MBUX redan nu.

Googles Maps ska även stå för information för att anpassa bilens hastighet vid korsningar och rondeller. Bilens karttjänst kommer ändå i fortsättningen baseras på Here som Mercedes, Audi och BMW köpte 2015.  

Integrationen av data från Google beskrivs som början på ett samarbete mellan Mercedes och Google. På sikt ska Mercedes även använda artificiell intelligens och molntjänster från Google för snabbare bearbetning av data.

Bland annat Polestar, Volvo och Renault använder idag Googles operativsystem för bilar, Android Auto.  

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: