Toyota bekräftar ny generation av elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 maj 2023

Toyotas nya chef Koji Sato håller fast vid sin föregångares taktik med satsningar på eldrift, vätgas och inte minst hybridmodeller.

Men elbilarna ser ut att spela en allt viktigare roll för Toyota som hittills endast lanserat en eldriven modell, elsuven bZ4X. Koji Sato har ökat Toyotas investeringarna för utveckling av elbilar med omräknat 76 miljrder Euro. Totalt satsar Toyota 380 miljarder kronor på elbilar och batterier fram till 2030.

Det har också kommit uppgifter om att Toyota arbetar på en ny elbilsplattform för att både stå sig bättre mot konkurrensen och kunna tillverka bilarna mer effektivt. Nu meddelas att vi i höst ska få se ett koncept på en ny generation elbilar från Toyota.

Konceptet visar på Japan Mobility Show i höst.

En teaserbild visar en kilformad sedan där den främre hälften har en del gemensamt med senaste generation av hybridmodellen Prius. Baktill är bilen på bilden däremot betydligt lägre och på sidorna sitter vad som ser ut att vara digitala backspeglar.

Några detaljer kring konceptet eller vad den nya generationens elbilar kommer med för fördelar nämns inte. Men ovanför bilen står det ”Bättre effektivitet”.

Konceptet ska visas upp under Japan Mobility Show som börjar 26:e oktober i Tokyo.

Förra månaden lade Toyotas chef Koji Sato fram en trestegsplan för att öka både produktiviteten och lönsamheten med elbilar. Enligt den ska andra generationen av Toyotas elbilar lanseras 2026. Samma år vill Toyota sälja 1,5 miljoner elbilar om året.

För att nå dit har Toyota precis öppnat ett nytt utvecklingscenter för elbilar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!