Toyota har inga planer på mindre och billigare elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 jan 2024

I år inleds en ny kamp på elbilsmarknaden. Flera tillverkare är på väg att visa och lanser de  utlovade mindre elbilarna med en prislapp från 25.000 euro, omkring 280.000 kronor. Citroën tjuvstartade redan förra hösten med premiären av ë-C3, en modell som ser ut att bli Sveriges billigaste elbil med ett pris från 299.900 kronor.

Renault står i startgroparna med sin Renault 5 och från Volkswagen, Cupra och Skoda kan vi nästa år räkna med deras bidrag av ”25.000 euro”-bilar. Då har vi inte nämnt vad vi kan få se från nya kinesiska tillverkare. Och även Tesla ryktas sedan länge arbeta på en mindre och billigare ”Model 2”.

Toyotas europeiska utvecklingschef Andrea Carlucci tror inte på mindre och billigare elbilar för tillfället.

Toyota har däremot för tillfället inga planer på att ge sig in i det segmentet. Först med sänkta priser på batterier är det något som den japanska tillverkaren kan tänka sig, säger Toyotas europeiska utvecklingschef Andrea Carlucci till brittiska Autocar. Märkets eldrivna instegsmodell för en tid framöver är därför den mindre elsuven som visats som konceptet ”Urban SUV”. En serieversion ska visas i år och lansering är planerad till 2025. Vad priset blir på den har ännu inte meddelats.

Toyotas koncept Urban SUV

– Jag vet att det finns en tendens att gå ner i pris, vilket är mycket uppenbart. Om jag tittar på tillgängliga och prisvärda komponenter på marknaden betyder det att utbudet för en elbil är begränsad, säger han till tidningen.

På sikt tänker han sig ändå mindre och billigare elbilar även från Toyota. Något som om inte annat är ett måste för Toyotas försäljning i Europa.

– Vi har namn som Yaris, som för mig är varumärkets signum i Europa, mer än några andra bilar, säger Andrea Carlucci.

För tillfället har Toyota endast en eldriven modell i form av elsuven bZ4X. Den uppdaterades nyligen med ny värmning av batteriet som ska förbättra laddeffekten vid kallt väder. Samtidigt meddelade Toyota att priset sänks med upp till 30.000 kronor. Framhjulsdrivna versionen med 204 hästkrafter och ett batteri på 64 kWh för 51,6 mils WLTP-räckvidd börjar nu på 549.900 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!