Toyota lovar 15 elbilar till 2025 men satsar flexibelt

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 maj 2021

Toyota vill vara ett klimatneutralt företag till år 2050. För att lyckas med det satsar man på en bred palett av olika tekniker, skriver Toyota i ett pressmeddelande.

Tydligt är att Toyota satsar på flexibilitet och att förbränningsmotorn kommer spela en viktig roll även under lång tid framöver. ”Företaget väljer därför inte en teknologisk lösning för tidigt”, säger Toyota.

I pressmeddelandet står att då ”vissa företag” endast satsar på en lösning för att minska koldioxidutsläppen satsar Toyota på olika teknik. Genom det menar Toyota att de når målet om koldioxidneutralitet snabbare.

Till 2025 ska Toyota erbjuda 70 ”elektrifierade” modeller. Av det ska 15 modeller vara rena elbilar, de övriga kommer ha någon form av hybriddrivlina. Först ut bland de rena elbilarna blir förmodligen elsuven bZ4X som visades upp som koncept förra månaden. Det blir också den första modellen som byggs på den nya elbilsplattformen e-TNGA.

Toyota skriver också att de investerar i teknik för att göra elbilar både billigare och mer effektiva. Som exempel nämns forskning kring batterier med solid state-teknik, men det nämns inga detaljer eller någon tidsplan för när vi kan få se det i deras bilar.

Även vätgas kommer att spela en fortsatt viktig roll i företagets strategi. Toyota är med sin bränslecellsbil Mirai idag ganska ensamma om att erbjuda tekniken inom personbilar. De har också tagit fram en förbränningsmotor som går att köra direkt med vätgas.

Om de även planerar fler modeller med bränsleceller framgår inte.

Men de anger också att syntetiska e-bränslen för dagens befintliga flotta av bilar med förbränningsmotorer kan användas för att sänka utsläppen.

Europa är en viktig marknad för Toyota, där de haft stora framgångar med modeller som har hybridteknik. 55 av de 70 elektrifierade modellerna till 2025 ska därför säljas i Europa. Tio av dem ska vara ”emissionsfria”, alltså rena elbilar eller bränslecellsbilar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: