Tre år innan lagkravet – Volvo inför batteripass på elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 jun 2024

Med införandet av EU:s nya batteriförordning förra hösten kommer biltillverkare från 2027 också behöva utfärda så kallade batteripass för batterierna som sitter i deras elbilar. Volvo går nu händelserna i förväg och inför det i samband med lanseringen av EX90 som börjar levereras efter sommaren. Efter det ska Volvo inför batteripass för alla sina eldrivna modeller.

I batteripasset som krävs av EU ska det gå att utläsa vad batteriet innehåller, hur stor andel återvunna material som använts vid tillverkningen samt hur stort dess klimatavtryck är. Det som Volvo nu inför är däremot en egenutvecklad variant som tagits fram under fem års tid i samarbete med det brittiska företaget Circulor. Genm en QR-kod placerad på insidan av bilens dörrar ska konsumenter kunna läsa ut innehållet i batteripasset. Bland annat information som följer materialens väg hela vägen från gruvan där de bryts till batteriet som sitter i bilen.

Syftet är enligt Volvos hållbarhetschef Vanessa Butani att öka transparensen hos Volvos elbilar.
– Det är mycket viktigt för oss att vara en föregångare och en ledare, säger hon till nyhetsbyrån Reuters.

Intressant är att Volvos batteripass även kommer innehålla information om batteriets hälsa. En funktion som säkert kommer uppskattas längre fram när bilarna säljs begagnade.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!