Trelleborg beställer buss och sopbil med bränsleceller från H2X

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 apr 2022

När Trelleborgs hamn flyttar öppnas staden upp mot havet och det blir plats för tusentals nya bostäder. Förändringen innebär även att det kommunala bolaget Trelleborg Energi genomför en satsning på vätgas. Den skånska staden ska genom det bli en del av den vätgaskorridor som etableras mellan nordiska huvudstäder.

Trelleborg är därför också platsen för Sveriges nästa tankstation för vätgas som öppnar där 2023. På längre sikt finns även planer på egen vätgasproduktion.

Som en del i satsningen har Trelleborg Energi nu tecknat ett samförståndsavtal med företaget H2X i Australien. För att minska stadens koldioxidutsläpp ska H2X leverera en buss och sopbil som drivs med företagets bränsleceller.

– Kommunens första vätgasbuss och sopbil blir ytterligare ett bevis på hur vi tar konkreta steg mot fossilfria transporter i regionen. Den första tankstationen kommer igång i Trelleborg i januari 2023, och tillsammans blir dessa initiativ en fantastisk start på att ställa om transportsektorn här i Trelleborg.

Det är första bussen som H2X levererar i Europa och produktion sker i Göteborg där företaget har sitt europeiska kontor.

Bussen ska användas för skoltransporter i och kring Trelleborg

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!