Tusentals personer ska utveckla nytt operativsystem för Mercedes elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 apr 2021

”Ju fler kockar, desto sämre soppa” brukar det heta. Men det är uppenbarligen inget motto som går hem när Mercedes ska utveckla ett nytt eget operativsystem, MBOS. Det är tänkt att sitta i kommande mindre elbilar som ska byggas på plattformen MMA, alltså inte plattformen EVA som nyligen visade EQS är byggd på.

För att ta fram det nya systemet MBOS ska 1 000 arbetsplatser tillsättas i vid ett campus i Tyskland, skriver branschtidningen Automobilwoche. Utöver det kommer ytterligare 2 000 programmerare i andra länder vara inblandade i utvecklingen.

När Volvo och Polestar väljer att använda det väletablerade operativsystemet Android från Google, går Daimler en helt annan och egen väg.

Syftet är att göra Mercedes oberoende av stora IT-jättar som just Google genom att lansera det egna systemet 2024.

– Med det här systemet har Mercedes-Benz kontroll över bilens alla områden och med det användarens gränssnitt, säger Sajjad Khan som är ansvarig för teknisk utveckling hos Mercedes till Automobilwoche.

Även Volkswagen har arbetar på det egna operativsystemet VW.OS som är tänkt att komma till alla koncernens bilar. Just Volkswagen drogs dock med stora mjukvaruproblem vid lanseringen av både ID.3 och den senaste versionen av Golf.

Med MBOS vill Daimler bli ledande inom både elbilar och den viktiga tekniken kring optimering av dem.  

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: