Tysk polis ska jaga bovar med ID.3

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 aug 2021

Polisbilar med eldrift hör ännu inte till vanligheterna. Enskilda exemplar hittas hos vissa poliskårer och i somras levererade Volkswagen bland annat en ID.4 som polisbil till den grekiska ön Astypalea. Där genomförs en större studie av hur ett samhälle kan göras mer hållbart.

Nu har Volkswagen lyckats övertyga även den inhemska polisen att i alla fall delvis jaga buset med eldrift. Polisen i delstaten Niedersachsen, där Volkswagens huvudkontor i Wolfsburg ligger, har beställt 215 exemplar av ID.3.

Enligt Volkswagen är det första gången ett så stort antal elbilar beställs av en polismyndighet, i alla fall i Tyskland.

– Vi har ett bra erbjudande och hoppas att snart även andra myndigheter i Tyskland och Europa ska satsa på eldrift, säger Holger Santel som är chef för Volkswagen i Tyskland.

Men räkna inte med att se ett gäng ID.3 med ”Polizei” skrivet över huven under resan till Tyskland. Bilarna ska vara ”neutrala” och mer användas som civilbilar. I utrustningslistan hittas radio och en blå saftblandare som kan sättas på taket vid utryckning.

Tio exemplar av ID.3 har nu lämnats över till polisen och resten ska följa längre fram. Förutom elbilarna utökar polisen där flottan med ytterligare 175 Passat GTE laddhybrider, utöver de 160 stycken som redan används.

Satsningen på de 215 ID.3 till polisen i Niedersachsen är del av en studie kring användning av polisbilar med eldrift.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!