Undersökning: oro för höga kostnader minskar intresset för elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 sep 2024

Sedan 2020 genomför konsultbolaget Ernst & Young en global undersökning kring potentiella bilköpares preferenser. Bland annat för att undersöka intresset för elbilar och i årets undersökning tillfrågades 20.000 personer i 28 länder, däribland Sverige.

59 procent av de tillfrågade här som planerar att köpa en ny bil de närmsta två åren svarade att de föredrar en elbil. Det är en minskning mot året innan, då 64 procent uppgav att de ville ha en elbil. Inom begreppet “elbil” hittas här helt eldrivna modeller, laddhybrider och hybrider. Undersökningen visar att laddhybrider har ökat i popularitet bland svenska bilköpare. 23 procent av de tillfrågade svarar att det är typen av elbil de planerar att köpa.

Det innebär att intresset för laddhybrider har gått om det för helt eldrivna modeller, som 19 procent uppger att de tänker köpa. Att fler kunder kikar på laddhybrider förklaras enligt Ey med att modellutbud och dess räckvidd på el har ökat. Med det sticker Sverige ut i undersökningen, som visar att helt eldrivna modeller är det mest populära alternativet bland bilköpare globalt.

Lägre driftkostnad genom att köra på el har minskat som argument för att byta bensin- eller dieselbilen mot en elbil. I stället är det oro för miljön som nu anges som främst orsak till att vilja köra elbil. Bland dem som inte kan tänka sig att göra det uppger nu 54 procent av de tillfrågade höga kostnader för service och reparationer som argument. Det finns också en oro för brist på laddstationenr och att behöva genomföra ett dyrt batteribyte.

Att elbilarnas batterier inte skulle hålla under bilens hela livslängd har däremot visat sig vara en myt. Det visar bland annat en studie från Renault där det framgår att 99 procent av batterierna i alla Zoe som sålts sedan lanseringen 2013 fortfarande är fullt fungerande.

Trots att de svenska bilköparnas intresse för elbilar har minskat något jämfört med förra året ligger det ändå över det globala intresset. Enligt undersökningen från Ey föredrar 58 procent globalt eldrift framför andra drivmedel, jämfört med alltså 59 procent här i Sverige.

– Sverige och Norden är fortsatt i topp Europa när det gäller intresset att skaffa elbil. Men att intresset för elbilar minskar i Sverige samtidigt som planerade bilköp ökar är en väckarklocka. I detta syns också en betydande trendförskjutning, där laddhybrider nu är mer eftertraktade än sina helt eldrivna motsvarigheter – en trend som inte observerats sedan 2021, säger Martin Cardell som är globalt ansvarig för framtidens mobilitetslösningar på EY.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: