99 procent av batterierna i alla Renault Zoe funkar fortfarande

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 maj 2022

En seglivad myt kring elbilar är att batterierna inte håller för bilens hela livslängd. Då batteriet utgör en stor del av priset för en elbil skulle ett byte innebära en rejäl kostnad för ägaren.

Renault släpper nu en studie som visar att det knappast är något att oroa sig för. Den visar att 99 procent av batterierna i alla Zoe som sålts sedan lanseringen 2013 fortfarande är fullt fungerande.

Det gäller för alla litiumjonbatterier från första generationens batteripaket på 22 kWh fram till den aktuella versionen med ett batteri på 52 kWh. Studien visar inte heller på någon skillnad ifall ägaren köpt batteriet eller valde att hyra det till en månadskostnad.

Batteriena i Zoe har dessutom kvar minst 70 procents kapacitet. Det är vad Renaults batterigaranti också lovar efter åtta år eller 16 000 mil.

”Med detta visar Renault att oron för att batteriets prestanda ska sjunka är obefogad”, konstaterar Renault.

Hur många elbilsägare som faktiskt behövt byta batteri i sin elbil finns det ingen samlad statistik kring. Elbilens batteripaket utgörs också av flera moduler, som kan bytas var för sig ifall det uppstår ett fel i en del av paketet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: