Uppdaterad fabrik – här ska Ford bygga miljontals elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 jun 2023

För två år sedan meddelade Ford att de investerar 22 miljarder dollar för en ”helektrisk fabrik”. En miljard dollar skulle då gå till att ställa om Fords tyska fabrik i Köln till att tillverka elbilar. Nu är omställningen klar, vilket nu uppges ha kostat två miljarder dollar.

För pengarna har Ford nu vad de kallar för Köln Elektrifieringscenter där de planerar att bygga miljontals elbilar för europeiska kunder. En helt ny produktionslina har lagts till, vid sidan av batterimontering och nya verktyg. Årsproduktionen anges till 250 000 bilar och först ut att tillverkas på den nya linan är den nyligen visade eldrivna versionen av Ford Explorer. Den ska senare i år få sällskap av en ännu inte visade modell som beskrivs som en crossover och förmodligen är en eldriven version av dagens Ford Puma.

Som en del av målet att alla Fords verksamheter i Europa ska vara koldioxidneutrala till 2035 är Köln Elektrifieringscenter den första anläggningen som efter ombyggnaden tillverkar bilar koldioxidneutralt. Enligt Ford är det möjligt genom att de nya maskinerna minskar energibehovet och använda grön el och naturgas som klimatkompenseras.

 Samtidigt har digitaliseringen av tillverkningsprocesserna ökats för att kunna bygga bilar mer effektivt än tidigare.

– Denna anläggning blir en av de mest effektiva och klimatsmarta anläggningarna i hela industrin, sade Fords styrelseordförande Bill Ford.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!