En av många idéer om hur en bil från Apple skulle kunna se ut.Den här designen från by Aristomenis Tsirbas vann Freelancer's Apple Car Concept contest 2015. Foto: Freelancer.com

Uppgift: Apple lanserar delvis självkörande elbil 2026

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 dec 2022

Ryktena kring att datorjätten Apple jobbar på en självkörande elbil kommer i vågor. Apple själva kommenterar inte saken, men rekryteringar från bilbranschen de senaste åren pekar på att något är på gång.

Enlig obekräftade uppgifter ska Apple även fört samtal med både Kia/Hyundai och kontraktstillverkaren Magna.

Nyhetssajten Bloomberg kommer nu med nya uppgifter. Enligt källor som uppges jobba med projektet ska bilen lanseras 2026 och kosta under 100 000 dollar, alltså under en miljon kronor. Men det blir då en något mindre spektakulär bil än vad som tidigare planerats.

Självkörning är fortfarande i fokus. Men till en början endast på motorväg och bilen ska därför få konventionell ratt och pedaler. När bilen väl kör själv ska föraren kunna göra andra saker som läsa en bok eller arbeta med datorn. Systemet ska enligt källorna utvecklas för att kunna varna för problem i tillräckligt god till för att föraren ska hinna ta kontroll över bilen igen.

Just Bloomberg har tidigare rapporterat att Apple planerade en lansering av sin bil till 2025. Det ser alltså inte ut att vara en plan som håller och lansering ska ha skjutits upp till 2026.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: