Uppgift: EU inför strafftullar på elbilar ”Made in China”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 mar 2024

Drar elbilar tillverkade i Kina nytta av statliga subventioner som gör att de kan säljas till ett lägre pris än konkurrenterna här i Europa? Det misstänker i alla fall EU-kommissionen, som inlett en undersökning kring saken.

Undersökningen ska vara klar i höst. Men enligt branschtidningen Automotive News är det redan nu beslutat att EU kan införa preliminära tullar på elbilar tillverkade i Kina redan från juli i år.

Idag är importtullen för elbilar från Kina 10 procent, men enligt tidigare uppgifter kan strafftullarna landa på upp till 25 procent. Med det vill kommissionen skydda de europeiska biltillverkarna och oron för att kinesiskt tillverkade elbilar ska kunna konkurrera med ett orättvist lägre pris.

Strafftullar på elbilar tillverkade i Kina skulle däremot även beröra flera tillverkare som vi ser som europeiska. Till exempel Volvo och BMW, som båda tillverkar bilar där liksom Polestar. Även Tesla har sin viktigaste fabrik för global export i Shanghai.

Sedan tidigare har fler tillverkare också börjat förbereda sig inför de väntade strafftullarna. Volvo ska till exempel börja tillverka sin senaste elbil EX30 i belgiska Gent nästa år. För tillfället byggs den endast i Kina. Och kinesiska BYD har meddelat att de bygger en bilfabrik i Ungern.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: