EU-kommissionen om kinesiska elbilar: ”Orättvisa metoder”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 sep 2023

När EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen idag höll sitt viktiga linjetal var marknaden för elbilar ett ämne hon tryckte på. På kort tid har flera kinesiska tillverkare etablerat sig i Europa, något som hon menar innebär en konkurrens på orättvisa villkor.

– Priset på dessa bilar är artificiellt nedtryckt av enorma statliga subventioner – detta snedvrider vår marknad, sa Ursula von der Leyen i sitt tal.

Som svar på det meddelades att kommissionen ska inleda en konkurrensutredning om det innebär en snedvridning av marknaden. Samtidigt tryckte hon på behovet av en dialog med Kina och ett fortsatt samarbete kring olika frågor, utan att gå in på vilka det handlar om.

– Vi måste försvara oss mot orättvisa metoder, sa Ursula von der Leyen.

I flera länder som Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien och Sverige hör bilindustrin till de största och viktigaste arbetsgivarna. På flera håll uttrycks en oro för att kinesiska tillverkare inom en snar framtid kommer rita om kartan för branschen. Det gäller inte minst när det kommer till möjligheten att konkurrera med ett lägre pris.

Under mobilitetsmässan IAA i München förra veckan gjorde den stora närvaron av kinesiska tillverkare det också tydligt att Kina snabbt är på väg att bli en maktfaktor i bilvärlden.

Samtidigt har både Volkswagen och Audi nyligen inlett samarbeten med kinesiska tillverkare för att snabba på utvecklingen av elbilar. Om det endast gäller modeller för den kinesiska marknaden är i dagsläget oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: