Uppgift: Första levererade Fisker Ocean redan återkallad

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 maj 2023

Mjukvara tycks alltmer vara bilens akilleshäl som bjuder på problem vid lanseringen av nya modeller.

Det vet inte minst Volkswagen, som fått en hel del kritik för strulande mjukvara när de en eldrivna ID-familjen lanserades. Och problem hos koncernens mjukvarbolag Cariad har precis lett till ett byte på chefsposten där.

Nu kommer rapporter om att Fisker ser ut att ha hamnat i samma knipa. Så sent som förra veckan inleddes leveranserna av uppstickarens elsuv Fisker Ocean när en kund i Köpenhamn hämtade ut det första exemplaret.

Fisker Ocean kommer med ”California Mode” där alla rutor utom framrutan åker ned.

Enligt uppgifter till branschtidningen Automotive News är den bilen däremot redan på väg tillbaka till Magnas fabrik i Österrike där Fisker Ocean tillverkas. Bilen ska enligt tidningen vara ”okörbar”. Som exempel nämns buggar i bilens system som gör att de endast kan köras i låga hastigheter.

Fisker har i en kommentar ”kategoriskt förnekat” att så skulle vara fallet.

Redan innan leveranserna av Fisker Ocean började meddelade Fisker att de till en början levereras med en enklare version än planerat av mjukvara. Därmot inte med de begränsingar som det nu rapportera som.

Det handlade då i stället om dunktioner som farthållare och filhålningsassistent som ska komma vid ett senare tillfälle som uppdateringar att ladda ned over the air.

Enligt ett uttalande från Fiskers grundare Henrik Fisker att han prioriterar att få ut bilarna till kunder före att alla funktioner finns där från början.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!