Uppgift: Tesla arbetar på ny version av Model Y till 2024

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 mar 2023

Tesla arbetar på att 2024 lansera en ny version av sin elsuv Model Y. Det uppger anonyma källor till nyhetsbyrån Reuters.

Projektet ska internt kallas för ”Juniper” och exakt vilka ändringar som Tesla planerar kring Model Y är inte känt.

Att det ska handla om en version med ännu mer prestanda än dagens Model Y Performance är däremot inte troligt.

Enligt källorna ska det i första hand handla om mer effektiv tillverkning, vilket alltså kan innebära att slutkunden inte märker av mycket av förändringen.

Att Tesla gillar att reducera både antalet komponenter och produktionssätt är ingen nyhet. Redan med sin första bil Model S satt tillverkaren tonen för en avskalad inredning.

Med så kallad megagjutning, där stora delar av bilen gjuts i ett stycke, har Tesla effektiviserat tillverkning. Något som nu bland annat Volvo också ska använda sig av till framtida modeller.

Sedan tidigare har det ryktats om att Tesla vill förenkla tillverkningen av sedanen Model 3. När det kommer till Model Y är tillverkningen redan reducerad genom bland annat megagjutning. Hur mycket förbättringspotential det finns är alltså oklart.

I dag, första mars, hålls också eventet Investor Day där Teslas chef Elon Musk har lovat presentera sin långsiktiga plan för Tesla, ”Master Plan 3”, samt berätta mer om nästa generations plattform för tillverkarens elbilar. Med den ska det enligt Elon Musk vara möjugt att sänka tillverkningskostnaderna med upp till hälften.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!