UPS gör som Deutsche Post – bygger egna elbilar

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

23 feb 2018

UPS gör som konkurrenten Deutsche Post – vid sidan av att leverera paket ska de också tillverka egna elbilar. Till en början handlar det om 50 stycken skåpbilar, skriver det amerikanska företaget i ett pressmeddelande. Ambitionen är att så småningom helt gå över till elfordon – för de mindre skåpbilarna handlar det om 35 000 stycken.

Deutsche Post har sin Streetscooter. Foto: Deutsche Post

Deutsche Post har sin Streetscooter. Foto: Deutsche Post

Bilarna ska utvecklas från scratch tillsammans med elbilstillverkaren Workhorse. Detta till en kostnad som inte är högre än för ett fossildrivet fordon.

– Elbilstekniken blir snabbt allt bättre med framsteg inom såväl batteriteknik som laddning, vilket möjliggör att vi kan bygga leveransfordon utan avgaser, buller och beroende av diesel och bensin, säger företagets underhållschef Carlton Rose.

Fordonen, som har en räckvidd på 160 kilometer, ska användas för lokala transporter och laddningen ska ske nattetid.

För längre transporter har UPS redan fastnat för ett annat elfordon: Teslas kommande långtradare med ett batteripaket på uppåt en megawattimme. 125 stycken är beställda. Utöver dessa har företaget också beställt mindre eldrivna lastbilar från Mitsubishi Fuso.

Att ett postföretag bygger egna fordon hör inte till vanligheterna, men det kan bli en stor framgång. Deutsche Post har i alla fall haft stora framgångar med sina egentillverkade elfordon. Projektet är så lyckat att bilar har börjat säljas till företag i andra branscher.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: