Världens koboltreserv slut om elva år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 dec 2021

Att icke-förnyelsebara resurser som olja tar slut en dag är ju ingen överraskning. Men nu varnar en ny studie från Institutet för tysk ekonomi, IW, även för risken med brist på de råvaror som behövs för att ställa om från just olja.

20 av de viktigaste råvarorna för att tillverka batterier till elbilar samt för framställning av vätgas ligger i riskzonen.

Det gäller framför allt kobolt. Enligt studien kommer tillgången på kobolt vara förbrukad inom elva år. Beräkningen bygger på att det fram till år 2030 byggs 36 miljoner nya elbilar.

Problemet kan kringgås genom att minska behovet av kobolt, något som sker redan idag med ökad användning av koboltfria så kallade LFP-batterier. I Kina har de redan en stor andel av marknaden och Tesla har beslutat att använda LFP-batterier i alla Standard Range-versioner av sina modeller.

Ett viktigt sätt för att lösa bristen på andra råvaror som litium och grafit är återvinning av uttjänta batterier. På EU-nivå arbetas det med att bygga upp regler och riktlinjer för återvinning av batterier. Med det vill unionen minska både batteriernas miljöpåverkan och beroendet av import från länder som Kina och Kongo.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: