Verkstad tar bort kritisk video efter brev från Teslas advokater

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 jul 2022

En diskussion om bristfällig konstruktion på länkarmen hos Tesla Model S och Model X har blossat upp på sociala medier. Startskottet var en video från verkstaden Grufmans Bil i Järfälla.

I den visas en Model S från 2016 upp där länkarmen har gått av under färd. När det sker viker sig hjulet vilket kan innebära livsfara.

Felet ska bero på felaktigheter i både materialval och konstruktion. För att visa det hamras det på den andra, intakta länkarmen som också den brister efter tio slag.

Problemet ska finna hos Model S och Model X tillverkade åren 2016 och 2017. I Kina återkallade Tesla 30 000 bilar efter krav från myndigheter för att åtgärda felet.

Något sådant har inte skett i Sverige. Grufmans Bil pekade därför på riskerna med konstruktionen och avslutade videon med uppmaningen ”fixa er skit nu innan någon dör!”.

Det togs inte emot väl av Tesla. Videon är nu nedtagen från verkstadens Facebook-sida efter att de fått brev från Teslas advokatfirma.

Enligt advokaternas tolkning skadar videon från Grufmans Bil förtroendet för Tesla. Dessutom ses det som ett sätt att använda Tesla för att skapa uppmärksamhet för verkstaden.

Grufmans Bil har lagt ut texten på sin Facebook-sida som lyder:

”Dessa felaktiga påståenden och det budskap som förmedlas har givits stor spridning vilket dels innebär skada för [vår klient], dels riskerar att vilseleda konsumenter.”

Och:

”Det framstår vidare för [vår klient] som uppenbart att användningen av [Vår klients] varumärke i inläggen synes vara motiverad av syftet att skapa uppmärksamhet kring verksamheten vid Grufman Bil AB vilket skulle innebära att Grufman Bil AB otillbörligt göra bruk av [vår klients] renommé för egen vinning”

Grufmans Bil menar att syftet med filmen att ”våra tittare skall *lära* sig något, och eventuellt skratta lite”.

Beslutet att ta bort filmen anges vara både risken att hamna i juridisk knipa samt att ”ansvariga myndigheter redan huggit på bollen”. Vad det handlar om beskrivs inte och det är oklart om det planeras återkallelser av Tesla Model S och Model X i Sverige.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: