Visas i Tyskland – får vi nu Zeekrs snabbladdande batteri?

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 sep 2024

I förra månaden presenterade Zeekr ett nytt, egenutvecklad LFP-batteri med imponerande laddprestanda. Genom att kunna ladda med en effekt på över 400 kW kan batteriet med en kapacitet på 75 kWh fyllas från 10 till 80 procent på endast 10,5 minuter.

Batteriet sitter redan i Zeekr 007 av modellåret 2025 som säljs på den kinesiska marknaden. En modell som ännu inte lanserats här, men nu ser det ut som att det snabbladdande LFP-batteriet ändå är på väg hit. Under den pågående mässan Automechanika i Frankfurt visas det upp hos Zeekr tillsammans med prestandaversionen Zeekr 001 FR och MPV-modellen Zeekr Mix, som hade premiär under bilmässan i Shanghai tidigare i år.

Zeekr 007 av årsmodell 2025 bir först ut att använda det nya snabbladdande LFP-batteriet.

För ett laddstopp på endast 10,5 minuter behövs också laddstolpar med tillräckligt hög effekt. Också det är något som Zeekr sätter upp i Kina, där det nu finns “över 500” stationer med totalt 2.700 ultrasnabba laddare med en effekt på 600 kW. Zeekr planerar att utöka nätverket med snabbladdare till 1.000 stationer 2024 och totalt 10.000 snabbladdare till 2026. Om det då endast handlar om Kina eller om tillverkarens 800-voltsladdare även ska byggas här är oklart.

Zeekr Mix använder en omarbetad version Geelykoncernens elbilsplattform SEA som är döpt till SEA-M. Den har utvecklats för att optimera utrymmet på insidan och på sikt är plattformen tänkt att användas för både transportbilar och självkörande robotaxis.

Zeekr Mix visas nu upp på mässan Automechanika i Tyskland. Är modellen på väg hit?

Någon information kring batteri, räckvidd och motoreffekt finns det ännu inte. Enligt tidigare släppt data från det kinesiska departementet för industri och information, MIIT, ska Zeekr Mix ha en elmotor med en effekt på 310 kW, eller 422 hästkrafter.

Zeekr 001 FR är en prestandaverion av tillverkarens första modell Zeekr 001, som säljs här i Sverige. FR-versionen säljs däremot endast på den kinesiska marknaden där den kostar från drygt en miljon kronor. Bilen lanserades med orden “Plaid är tråkigt” och i alla fall på pappret slår Zeekr 001 FR med sina 1.265 hästkrafter Tesla Model S Plaid, som “bara” kommer med 1.020 hästkrafter.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: