Volkswagen breddar batteritillverkning till fler kontinenter

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 maj 2023

Med dotterbolaget PowerCo ska Volkswagenkoncernen bli en storspelare i den framväxande industrin kring batteritillverkning. Och som det ser ut är det en satsning som nu sprider sig över flera kontinenter.

Enligt indonesiska medier är det klart att nästa batterifabrik från PowerCo hamnar i Indonesien. Det bekräftas av en högt uppsatt person hos landets departement för investeringar.

Förutom batterier nämns även tillverkning av elbilar i landet. Vilken kapacitet det handlar om och exakt var fabriken hamnar framgår inte.  Inte heller om fabriken ska montera batteripaket eller även tillverka celler.

Men arbetet med fabriken ska dra i gång senare i år och Volkswagen uppges investera omräknat 54 miljarder kronor i projektet. Valet av plats beror förmodligen på de stora tillgångarna av nickel i Indonesien, en metall som används i batterier med den idag vanliga kemin nickel-mangan-kobolt (NMC).

Tidigare i år kom uppgifter om att Volkswagen var intresserade av ett samarbete med bland annat Ford kring att etablera ett ekosystem för tillverkning av batterier i Indonesien. Landets president ska då ha lovat förbättringar i säkerheten kring miljörisker till följd av landets gruvindustri.

Volkswagen har tidigare presenterat planer på sex Gigafabriker för batteritillverkning i Europa fram till 2030. Den första byggs nu i tyska Salzgitter och arbetet med den andra i närheten av spanska Valencia kom i gång tidigare i år. Planerna på andra batterifabrik i Tyskland pausades nyligen med hänvisning till landets höga energikostnader.

Tidigare i år blev det också klart att PowerCo bygger en batterifabrik i Kanada.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!