Nystart för VW:s ID-modeller – men bara i Kina

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 jul 2024

Volkswagen ID.3, ID.4, ID.5 och ID.7 känner vi alla till. Men var är då ID.6, kanske någon frågar sig? Jo, i Kina där den sjusitsiga elsuven säljs sedan 2021. Och nu är ytterligare en ID-modell exklusivt för den kinesiska marknaden på gång. Då också något av en nystart av ID-serien. I alla fall i Kina.

“Som det första fordonet i den nya, progressiva ID.UX-kategorin ger ID.Unyx varumärket Volkswagen ett nytt utseende och en ny känsla i Kina”, skriver märkets Kinachef Ralf Brandstätter på LinkedIn.

ID.Unyx är ett resultat av Volkswagens samarbete med Anhui Jianghuai Automobile Group, eller kort JAC. Den kommer att tillverkas i samma fabrik där Cupra Tavascan rullar av bandet.

Modellen mäter 4,66 meter på längden och därmed några centimeter längre än Volkswagen ID.5. I övrigt är också ID.Unyx en coupesuv som erbjuds i två versioner. Med bakhjulsdrift kommer den med 230 hästkrafter, med fyrhjulsdrift från dubbla elmotorer 340 hästkrafter. Räckvidden anges till 62,1 mil, men då enligt den mer förlåtande kinesiska körcykeln.

Fram till 2027 planerar Volkswagen att lansera fem modeller inom det nya varumärket ID.UX som riktar sig till yngre och mer designintresserad kunder än de övriga ID-modellerna. Utöver samarbetet med JAC, som pågår sedan 2017, inledde Volkswagen förra året ytterligare ett samarbete med Xpeng kring utveckling av elbilar för den kinesiska marknaden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!