Volkswagen Golf kommer som elbil 2028

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 sep 2023

Volkswagen ser ut att basera en hel del av sin framtid på klassikern Golf. Konceptet ID.2all hade tydliga likheter med storsäljaren. Och i veckan visades konceptet ID.GTI där inspirationen kommer från första generationens Golf GTI från 1976.

Att Golf kan komma med eldrift har det hintats om en tid. Till brittiska Autocar säger Volkswagens chef Thomas Schäfer nu att så också blir fallet 2028. Om namnet blir ID.Golf är inte bekräftat, men storleksmässigt ska modellen positionera sig mellan den kommande ”folkelbilen” ID.2all och dagens ID.3. Det borde innebär en längd på strax över fyra meter.

Med det blir den eldrivna Golfen första modell att använda Volkswagenkoncernens kommande gemensamma elbilsplattform SSP. Den ska ersätta dagens plattform MEB som används för ID-modellerna, samt den nya och av Audi och Porsche utvecklade plattformen PPE.

Detaljerna kring SSP är ännu luddiga. Men säkert är att plattformen ska innebära ett stort tekniskt kliv jämfört med både den nuvarande elbilsplattformen MEB och den kommande uppdaterade versionen av den, MEB+. Förutom självkörning upp till nivå 4 får SSP även ett 800-voltssystem för snabbare laddning.

Förutom bättre teknik finns det även potential för att en eldriven Golf kan konkurrera med priset på ett annat sätt än idag. Tills lanseringen 2028 ska Volkswagen vara i gång med den egna tillverkningen av koncernens nya enhetliga battericell som ska användas till alla volymmodeller. Dit rimligtvis en eldriven Golf måste räknas. Masstillverkning av enhetscellen ses som ett viktigt steg för att kraftigt kunna sänka priset på elbilar.

Så visades studien Trinity tidigare.

Att premiären av SSP nu uppges ske med en eldriven Golf tyder på stora planändringar hos Volkswagen. Tidigare har SSP kantats av projektet Trinity, som beskrivits som en slank och strömlinjeformad sedan. Även en ny elbilsfabrik i hemstaden Wolfsburg var en del av planen kring Trinityprojektet.

Men designen förkastades av Volkswagens nya ledning och planerna på en elbilsfabrik i Wolfsburg skrotades. I stället bygger Volkswagen en elbilsfabrik i USA och bilen Trinity ser nu alltså ut att bli en Golf.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: