Volkswagen investerar i svensk vindkraft

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 dec 2021

Volkswagens koncernchef Herbert Diess har flera gånger sagt att grön el är avgörande för elbilar ska kunna bidra till ett bättre klimat. Han har bland annat kritiserats för uttalandet att det inte är någon mening att tillverka elbilar så länge det eldas med kol för att ge ström.

För att själva göra något åt saken investerar Volkswagen i sol- och vindkraft i Europa. Det första projektet och enligt Volkswagen också det största i satsningen ör byggandet av en vindkraftpark i Sverige.

Tillsammans med företaget wpd ska Volkswagen bidra till etableringen av en vindkraftpark på Aldermyrberget vid Skellefteå och alltså inte långt från partnern och batteritillverkaren Northvolts första fabrik. Den årliga kapaciteten uppges bli 100 GWh och ska enligt Volkswagen kunna ge el till 27 000 hushåll.

– Vårt fokus ligger på att investera i förnybar energi, i synnerhet där elbilar från Volkswagen är särskilt populära bland kunderna. Vår andel i vindkraftparken i Sverige är därför ett logiskt steg. Med det hittills största projektet för förnybar el i vår portfölj lever vi också upp till vårt ansvar som marknadsledare inom elbilar i Sverige, säger Andreas Walingen som är strategichef på Volkswagen.

Enligt branschorganisationen Bil Swedens siffror över nybilsregistrering är Volkswagen elsuv ID.4 den hittills mest registrerade elbilen i Sverige med över 6 000 exemplar.  

Totalt investerar Volkswagen 40 miljoner Euro, omkring 410 miljoner kronor, i omkring 20 projekt för grön el runt om i Europa som tillsammans ska ge sju terawattimmar el. Förutom vindkraftparken i Skellefteå är Volkswagen delaktiga i Tysklands näst största solcellspark med 420 000 solcellsmoduler på en yta av 248 hektar. Sveriges största solcellspark hittas idag utanför Sjöbo och är på 25 hektar.

Satsningen på grön energi är en del i Volkswagenkoncernens mål att vara utsläppsneutral till år 2050.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: