VW räknar med fler sålda elbilar under 2024

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 mar 2024

Planerna på att utöka tillverkningen av ID.3 till även Volkswagens huvudfabrik hemma i Wolfsburg har lagts på is. Orsaken uppges vara minskad efterfrågan på modellen. Men det ser ut att vara något av en parentes. För generellt räknar Volkswagenkoncernen med ökad efterfrågan på elbilar. Inte minst genom en rad nya lanseringen under 2024, menar Volkswagens finanschef Arno Antlitz.

30 nya eller uppdaterade modeller ska komma ut på marknaden i år från koncernens olika märken, där förutom Volkswagen bland annat även Audi, Porsche, Cupra och Skoda ingår. Hur många av dem som är eldrivna modeller framgår inte. Men: ”Framtiden är elektrisk”, skriver koncernen i sammanfattningen av verksamheten under förra året.

Samma budskap kom även från märkeschefen för Volkswagen, Thomas Schäfer, vid ett möte häromveckan. Då tryckte han även på behovet att den stora och ofta tungrodda koncernen måste bli snabbare och mer effektiv. Koncernchefen Oliver Blume, som även är chef för Porsche, framhävde nu i stället storleken som en styrka.

– Med vår breda och ständigt växande produktportfölj kan vi som ingen annan tillverkare uppfylla önskemålen från alla våra kunder världen över. Denna flexibilitet är en verklig konkurrensfördel som kommer att göra det möjligt för oss att vara framgångsrika även i framtiden, säger Oliver Blume.

Samtidigt ska det bli mer fokus på hållbarhet och minskade utsläpp vid tillverkningen. Det tidigare målet om att uppnå nettonollutsläpp till 2050 har nu ändrats till 2040. Idag använder verksamheten i Europa endast grön el och åtta fabriker här har redan uppnått nettonollutsläpp. Från 2030 ska elen vid alla Volkswagens anläggningar komma från helt koldioxidneutral framställning. Ett mål som även gäller för verksamheten i Kina.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: